Bırakmayı Seçmek

Bırakmayı Seçmek


Muhammed Ali’ye, antremanda en çok neye önem verdiği sorulmuş. Koşu mu? Antreman maçları mı? Şöyle yanıtlamış: “Antremanda en çok önem verdiğim şey koşmak, vitamin almak veya kum torbasına yumruk atmak değil; antremanda en çok önem verdiğim şey gece klüplerinden, partilerden ve kızlardan uzak durmak. Gerçeği bilmek ister misiniz? Antremanımın en önemli kısmı gece 9’da yatağa girmek.”

Boksör değilim ama sıra zihnimi eğitmeye veya değerlerimle hizalanıp yolumdan sapmamaya geldiğinde, ruhsal uygulamalarımı destekleyen şey neyi yaptığımdan daha çok neyi yapmamayı seçmem.

Yıllar boyu her gün voleybol oynadıktan sonra artık bırakmaya karar verdiğimde, babam “Neden bırakıyorsun? Voleybol oynamanın ne zararı var?” diye sormuştu.  Ona, “Herhangi bir zararı yok ama oynamadığım zamanlarda acaba neler yapıyor olabilirdim?” demiştim. Bu sorunun yanıtını, voleybol oynamayı bırakana dek bilemeyeceğimin farkındaydım. Tıpkı bundan yıllar önce, televizyonumdan kurtulmamın beni doğa yürüyüşlerine yönlendirmesi, internet modemime taktığım zaman ayarlayıcının akşam 6’da bağlantıyı kesmesinin, haftada bir kitap okuyup bitirmeme yol açması gibi. Belki de en tahmin edilmez olanı, hayatımdan içkiyi çıkartmamın, kapalı olduğunun farkına bile varmadığım kapıları açmış olmasıydı: tıpkı gece klüplerinden uzak duran Muhammed Ali gibi.

Bir şeye “Hayır” dediğimizde, başka bir şeye “Evet” deriz. Her bir karar, yaşamayı istediğimiz hayat ile aynı hizaya gelmek veya hizadan çıkmakla ilgili bir navigasyon seçimidir. Aydınlanma ve hizalanma elele yol alır.

İster ruhsal yolculuğunuza henüz başlamış, ister bu yolculukta hayli tecrübeli olun; takip ettiğiniz yolu desteklemek için yaptıklarınıza daha çok uygulama eklemek hayli cazip olabilse de bir o kadar önemli olan şey, neleri yapmayı bırakmamız gerektiği üstünde düşünmektir ve bunları yapmayı bırakmamızın nedenleri, biz o şeyleri yapmayı bırakana dek netleşmeyebilir.

Bir şeyi bırakmayı düşündüğümüzde, doğal olarak nelerden mahrum kalacağımıza odaklanırız ama kazanılacak da çok şey vardır. Sorun, kazanacağımız şeyin, biz bırakmayı deneyene dek ne olduğunu çoğu kez bilmeyişimizdir.

Daha fazlasını yapmanız gerektiğini düşünmek yerine, bırakmanın oluşturacağı boşluğu neyin dolduracağını keşfetmek için en azından kısa bir süre neleri tamamen bırakabilirsiniz?



 Buddhist Boot Camp aylık bülteninden çeviren: Yasemin Tokatlı